Miód - POWIATOWE STOWARZYSZENIE PSZCZELARZY W GLIWICACH

Szukaj
Idź do spisu treści

Menu główne:

Miód

PROD. PSZCZ.


Miód jest naturalnym produktem wytworzonym przez pszczoły z nektaru kwiatów lub spadzi.
           Zawiera około 180 związków, które dotychczas nauka poznała i określiła jako przydatnych dla          organizmu człowieka. Wspólne oddziaływanie  substancji zawartych w miodzie skutecznie poprawia sprawność organizmu człowieka, odbudowuje jego siły fizyczne i psychiczne. Jest substancją łatwo przyswajalną przez organizm ludzki, a jego podstawowe składniki glukoza i fruktoza wchłaniane są bezpośrednio do krwi w ciągu 1 godziny.
 
Wartość kaloryczna 1 kg miodu wynosi 3200- 3300 kalorii.
 
Miód jest gęstym przesyconym roztworem cukrów prostych i podlega jak wszystkie przesycone roztwory naturalnemu procesowi krystalizacji. Szybkość krystalizacji zależy w dużej mierze od zawartości glukozy, im więcej glukozy, tym szybciej krystalizuje, (np. dojrzały miód rzepakowy ulega krystalizacji już wciągu jednego tygodnia, a czysto akacjowy zachowuje płynność nawet ponad rok). Krystalizacja miodu jest świadectwem dobrej jakości miodu i dowodem, że nie został przegrzany.   Przechowywany w miejscu suchym i ciemnym, pozbawionym obcych zapachów zachowuje swoje walory odżywcze i lecznicze przez kilka lat.
 
Przegrzanie miodu powyżej temperatury 40oC powoduje zahamowanie aktywności enzymów i obniżenie właściwości leczniczych miodu.
 
Lecznicze działanie miodu na serce przypisuje się występującej w miodzie glukozie.
 
MIÓD SPOŻYWANY REGULARNIE PRZYWRACA SIŁY I ZDROWIE.
 
Dawkowanie:
  • dzieci :  15- 40 g dziennie,
  • dorośli :  przemęczeni pracą umysłową lub fizyczną 70 - 100 g dziennie


Miód - właściwości biologiczne.
             Działanie na układ sercowo- naczyniowe
  • odżywianie mięśnia sercowego
  • obniżanie ciśnienia krwi
  • zwiększanie diurezy

              Działanie na układ nerwowy:
  • działanie uspakajające, bezsenność
  • wyczepanie psychiczne, apatia

              Działanie na drogi oddechowe:
  • właściwosci antybiotyczne, przeciwzapalne,
  • wykrztuśne i odnawiające, 
  • stany przeziębieniowe, ostre zapalenia gardła, migdałków podniebiennych, zatok, krtani i tchawicy,
  • ostre i przewlekłe zapalenia oskrzeli

           Działanie na przewód pokarmowy:
  • normalizacja czynności wydzielniczych
  • odnowa błony śluzowej żołądka i dwunastnicy
  • zapalenie żołądka i jelit, choroba wrzodowa
  • przewlekłe biegunki u dzieci

           Działanie na wątrobę:
  • wirusowe i przewlekłe zapalenia wątroby
  • marsakość wątroby
  • kamica żółciowa
  • zatrucia metalami ciężkimi, alkoholem i lekami

          Działanie na inne choroby wewnętrzne:
  • schorzenia nerek, (zapalenia, kamica )
  • cukrzyca
  • choroby nowotworowe



 
 
Liczniki
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego