Marzec - Powiatowe Stowarzyszenie Pszczelarzy w Gliwicach

Idź do spisu treści

Menu główne:

Marzec

Przypomnienia pszczelarskie na każdy miesiąc

Przypomnienia pasieczne na miesiąc marzec.
 
Pierwszy przegląd wiosenny po oblocie pobieżny.
  • Pierwszy przegląd wiosenny, gdy temp. Przekroczy ++15° C.
  • Sprawdzenie zapasów pokarmu,
  • Czy matki są czerwiące?
  • Czy liczba ramek jest odpowiednia do siły rodziny,
  • Czy nie ma zawilgocenia wewnątrz uli,
  • Czy rodziny nie osłabły nadmiernie,
  • Czy nie występują oznaki jakiejś choroby,
  • Uzupełnianie zapasów (zapasowe ramki z pokarmem, ciasto miodowo-cukrowe, pierzga)
  • Oczyszczanie uli i dennic z osypu.
  • Łączenie rodzin bezmatecznych,
  • Dokładne ocieplenie, zmniejszenie wylotów,
 
W marcu  niskie temperatury i leżący śnieg nie wskazują na to, że w pierwszej dekadzie marca będziemy cieszyć się widokiem latających pszczół. Jednak bardzo często taki widok się pojawia,  słońce świeci już coraz dłużej, grzeje mocniej i temperatury w dzień są już dodatnie. Przyroda budzi się do życia. W marcu zakwitają leszczyny, wierzby iwy i wiele innych wierzb mieszańcowych. Dostarczą one świeżego pyłku dla pszczół, które też wyczekują ciepłych dni na pierwsze obloty i loty zwiadowcze, orientujące je o występujących pożytkach. Skoro nie było sprzyjających warunków do oblotu w lutym, to nastąpi on w drugiej i trzeciej dekadzie marca. Czekając na pierwsze obloty, mamy jeszcze do wykonania niektóre prace w pasiece i wykonujemy je.
A oto kilka praktycznych porad:
  1. Dokonujemy wstępnego przeglądu rodzin, by ocenić stan przezimowania i zapasy zimowe. W pierwszej kolejności dotyczy to rodzin zachowujących się niepokojąco.
  2. Oczyszczamy dennice ze spadłych pszczół. Zwracamy uwagę, czy wylotki nie są zablokowane przez martwe pszczoły. Przegląd prowadzimy w dzień pogodny i cichy, przy temperaturze powyżej 150C.
  3. Usuwamy stwierdzone nieprawidłowości w ulach, np. w przypadku zbyt dużego gniazda - zbędne ramki przestawiamy za zatwór lub wynosimy do pracowni.
  4. Utrzymujemy ciasne gniazda - wszystkie ramki powinny być gęsto obsiadane przez pszczoły.
  5. Jeżeli w którejś rodzinie jest za mało pokarmu, to dodajemy ramkę z dużym zapasem. Podajemy również ciasto miodowo-cukrowe w ilości około 1 kg.
  6. Rodziny słabe, nie rokujące nadziei na szybki rozwój, łączymy z rodzinami silniejszymi, przenosząc całe plastry z pszczołami, bez wyszukiwania matek. Rodziny łączone podkarmiamy ciastem miodowo-cukrowym.
  7. Jeżeli zachodzi potrzeba dokarmiania rodzin syropem cukrowym, robimy to w ostateczności i w niewielkich dawkach. Podkarmiamy po ustaniu lotu, a do karmionego ula wkładamy dwie litrowe butelki z gorącą wodą, owinięte suchą szmatką w celu nagrzania ula, wtedy rodzina szybciej weźmie podany pokarm.
  8. W pobliżu pasieki sadzimy rośliny nektaro- i pyłkodajne, kwitnące wczesną wiosną.
  9. Zamawiamy matki pszczele do wymiany w tych rodzinach, które nie osiągają dobrych wyników. Dążymy do tego, by w każdym roku wymienić połowę matek, w najgorszym wypadku jedną trzecią.
 
Po oblocie w rodzinach następuje intensywny wychów czerwiu. Sprzyja to namnażaniu się roztoczy Varroa destructor (dawniej Varroa jacobsoni). Świeżo wygryzione pszczoły może atakować żyjący w tchawkach roztocz Acarapis woodi. Wysoka temperatura, niezbędna do rozwoju czerwiu, przyspiesza mnożenie się sporowca pszczelego (Nosema apis). Chore pszczoły są ociężałe, mają powiększone odwłoki i wydalają rzadki, jasny kał. Leczeniu Fumagillinem DCH należy poddać tylko te rodziny, w których stwierdzi się obecność spor pasożyta. O tej porze roku preparat ten stosujemy w cieście miodowo-cukrowym. Podawanie leku w formie oprysku szkodzi pszczołom, gdyż bardzo oziębia gniazdo. Niewskazane jest także stosowanie syropu leczniczego, ponieważ mobilizuje robotnice do poszukiwania pokarmu na zewnątrz ula i zamieranie ich na skutek niskiej temperatury otoczenia. Uwaga! Fumagilln DCH jest antybiotykiem. Podawanie go bez wyraźnych wskazań może sprzyjać rozwojowi grzybicy.
 
 
 
Przepis na ciasto miodowo-cukrowe.
 
Cztery części cukru pudru miesza się z jedną częścią miodu.
Cukier dosypuje się do miodu płynnego stopniowo i miesza się do momentu uzyskania konsystencji ciasta podobnego jak na makaron. Ciasto takie umieszcza się w ciepłym miejscu na około 24 godz, najczęściej ciasto takie na skutek nasiąknięcia  cukru pudru wilgocią staje się luźniejsze i aby nie nie było za luźne dodaje się jeszcze cukru pudru, ugniatając go ponownie.
 
Przepis na ciasto cukrowo-drożdżowe.
 
Na 1 kg cukru pudru daje się 10-15 dkg drożdży przetartych drewnianą łyżką.
Miesza się cierpliwie be dodawania wody do czasu uzyskania konsystencji ciasta.
Ciastem takim podkarmia się pszczoły pobudzająco na  wiosnę zamiast syropem.
 
 
 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego