Postępowanie w
pasiece w miesiącu wrześniu
.Miesiąc wrzesień jest bardzo ważnym
okresem w przygotowaniu rodzin pszczelich do zimowli, podkarmianie zimowe
najlepiej zakończyć w miesiącu sierpniu a najpóźniej do 10 września.
- Uzupełnienie zapasów pokarmu, jeżeli za mało podkarmione w
sierpniu uzupełnić gęstym syropem w
stosunku 3 kg cukru na 2 l wody.
Pszczoły nie wyczerpane przeróbką syropu ani karmieniem czerwiu żyją
około 188 dni, a karmiące czerw 60 dni. Należy unikać miodu spadziowego
zapasach zimowych.
- Rozkład zapasów pokarmu w ulu
wielkopolskim:
na 5-ciu ramkach około 8 kg,
na 6................................10,5 kg,
na 7.................................11,9 kg,
na 8................................13,2 kg,
na 9 ................................14,4 kg,
na10 ..............................15,5 kg.
Zapasy pierzgi na skrajnych ramkach 3-5 kg.
Silne rodziny zużywają niewiele więcej pokarmu od
słabych i są mniej wyczerpane.
-pszczoły obsiadające 5 plastrów
ważą około 1,25 kg i zużywają 7,5 kg pokarmu,
7-8 plastrów ważą 2 kg i zużywają 7,8 kg,
efekty są widoczne na wiosnę w postaci
większej ilości czerwiu.
- Zwężenie wylotów w zależności od ilości obsiadanych
plastrów, przyjmuje się na jeden plaster szerokość wylotka 1 cm, ochrona
przed myszami i rabunkami.
- Zapewnienie odpowiedniej wentylacji, nadmierne ocieplenie przyczyną
zawilgocenia. Sprawdzić szczelność daszków.
- Usunięcie podkarmiaczek i pozostałości lekarstw.
- W czasie
pobieżnego przeglądu usuwać nadmiar zapasów, ale nie przestawiać ramek.
-
WRZESIEŃ
Prace pasieczne dobiegają końca. Karmimy codziennie pszczoły małymi
porcjami (1l) lub dużymi dawkami (2-3 l), jeżeli pasieka jest oddalona
od miejsca zamieszkania i trzeba do niej dojeżdżać.
Najwłaściwsze jest karmienie małymi dawkami, ale ze względów organizacyjnych
wielu pszczelarzy stosuje duże dawki. Średnio dajemy 10 kg cukru
na rodzinę, jeżeli nie został zebrany cały miód z gniazda. Silne
rodziny muszą dostać więcej pokarmu. Ocieplenie gniazd w czasie karmienia
jest konieczne. Po zakończeniu karmienia tj. między 10-20 września
postępowanie pszczelarzy w stosunku do ocieplenia jest różne. Jedni
pozostawiają ocieplenie i uważają pracę w pasiece za zakończoną, inni
zdejmują ocieplenie, by schłodzić gniazda i przerwać zbędne czerwienie
matek, bo wylęgnięty po 20 września czerw do wiosny zginie nic nie
dając dla rodziny.
We wrześniu dokonujemy ostatniego
przeglądu gniazd w celu upewnienia się, czy nie ma za mało pokarmu oraz
sprawdzamy obecność matki w rodzinie. Obecność różnych postaci czerwiu
świadczy o obecności matki. Jeżeli w rodzinie jest brak czerwiu,
a przy tym pszczoły słabo pobierały pokarm, to świadczy o braku matki
w rodzinie. Rodziny bezmateczne łączymy z innymi rodzinami,
a jeśli mamy rodzinki zapasowe, to bezmatek dołączamy do rodziny
zapasowej tworząc pełną
rodzinę. Dołączanie rodziny zapasowej do bezmatka jest postepowaniem
błędnym i rzadko się udaje. Sposoby łączenia rodzin opisywane są
w lekturze pszczelarskiej.
We wrześniu czas pomyśleć o swoim doskonaleniu zawodowym. Zapisujemy
się na kursy i szkolenia pszczelarskie prowadzone przez Koła
Pszczelarzy. Uczestniczymy w jesiennych imprezach i kiermaszach
pszczelarskich, sadzimy drzewa i krzewy miododajne w okolicy swojej
pasieki, aby systematycznie wzbogacać teren z punktu widzenia
pszczelarskiego. Zagospodarowujemy pozyskany miód. Szukamy dobrego hurtownika
lub staramy się sprzedać detalicznie, gdyż ceny detaliczne stają się dopiero
opłacalne. Przetapiamy plastry woszczyny wycięte uprzednio z ramek,
stapiamy również zboiny z topiarek słonecznych, jeżeli nie zostały jeszcze
stopione.
A oto kilka praktycznych porad:
- Staramy się zakończyć zimowe karmienie pszczół do 10 września.
- Pamiętamy o zwalczaniu warrozy.
- Jeżeli w sierpniu zostały podane paski przeciw warrozie, to czas
je usunąć.
- Dokonujemy ostatniego przeglądu rodzin dla ustalenia wielkości zapasów
i obecności matek.
- Łączymy rodziny bez matek z innymi rodzinami.
- Sadzimy drzewa i krzewy nektaro- i pyłkodajne.
- Przetapiamy starą woszczynę i klarujemy wosk, by był gotowy
do sprzedaży.