Miód-własciwości - Powiatowe Stowarzyszenie Pszczelarzy w Gliwicach

Idź do spisu treści

Menu główne:

Miód-własciwości

PRODDUKTY PSZCZELE
MIÓD PSZCZELI
Miodem określa się produkt wytworzony przez pszczoły z nektaru kwiatowego, spadzi lub nektaru i spadzi. Spadź jest sokiem roślinnym przetworzonym przez owady, głównie mszyce i czerwce. W chwili gdy pszczoła zbieraczka wysysa nektar z kwiatów, dostaje się do niego wydzielina produkowana przez gruczoły gardzielowe. W wolu miodowym następuje częściowe wzbogacenie surowców w enzymy i kwasy organiczne oraz częściowy rozkład cukrów złożonych na cukry proste.
W ulu wziątek przekazywany jest pszczołom ulowym, które stopniowo go zagęszczają, wprowadzając kilka razy do wola miodowego i przemieszczając na nasadę języczka. Wreszcie zostaje on umieszczony w komórkach plastra, gdzie następuje dalsze odparowywanie, w trakcie którego zawartość wody w miodzie zmniejsza się, a sacharoza jest rozkładana do glukozy fruktozy. Wypełnione komórki zasklepiane są przez pszczoły wieczkiem woskowym.
Rozróżnia się trzy zasadnicze typy miodów:
- nektarowe,
-spadziowe,
- nektarowo-spadziowe.
W Polsce wśród miodów nektarowych najbardziej rozpowszechnione są następujące odmiany:
miód rzepakowy, lipowy, wrzosowy, gryczany, akacjowy. Rzadziej można spotkaé jeszcze kilkanaście innych odmian.
Miody wielokwiatowe pochodzą z nektaru zbieranego przez pszczoły z różnych ros1in uprawnych, lakowych, leśnych i górskich. Miody spadziowe pochodzą głównie ze spadzi jodłowej, świerkowej i liściastej.
Miody nektarowe są przeważnie jasne, ale mogą być tez ciemnożółte, brązowe lub brunatno czerwone.
Miody spadziowe są natomiast są ciemne. Ich zielonkawe lub szare zabarwienie pochodzi od barwy grzybów pleśniowych występujących na roślinach, z których zbierana jest spadź.
Istnieją miody o smaku ostrym (lipowy, gryczany),łagodnym, a nawet mdłym (akacjowy, koniczynowy).
 
 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego