Styczeń - Powiatowe Stowarzyszenie Pszczelarzy w Gliwicach

Idź do spisu treści

Menu główne:

Styczeń

Przypomnienia pszczelarskie na każdy miesiąc
 Styczeń
 Styczeń to miesiąc, w którym w pasiece nic się nie dzieje. Odwiedzamy ją tylko po to, by sprawdzić, czy wszystko jest w porządku. Są natomiast liczne prace     do wykonania w pracowni pasiecznej i w domu.
  A oto kilka praktycznych porad:
  1. Korzystając z obserwacji i ewentualnych notatek z poprzednich sezonów oraz analizując bazę pożytkową, staramy się wybrać metody gospodarki pasiecznej.
  2. W ciepłe dni (temperatura powyżej 120C) obserwujemy pierwsze obloty pszczół. Dadzą one dużo informacji o sile i kondycji rodziny, przebiegu zimowli, braku pokarmu itd.
  3. Okres zimowy wykorzystujemy na zagospodarowanie wosku: stopienie i sklarowanie. Oczyszczamy i dezynfekujemy wolne ramki, nawlekamy druty.
  4. Przygotowujemy dobre poidło (takie, w którym nigdy nie będzie brakować wody). Do tego celu można wykorzystać dużą bańkę, lub beczkę z wmontowanym kranem.
  5. Malujemy i impregnujemy ule oraz konserwujemy sprzęt pasieczny.
  6. Przygotowujemy pracownię do sezonu, wyposażamy w brakujący sprzęt, poprawiamy jej funkcjonalność.
    

Przepis na ciasto miodowo-cukrowe.
 
Cztery części cukru pudru miesza się z jedną częścią miodu.
Cukier dosypuje się do miodu płynnego stopniowo i miesza się do momentu uzyskania konsystencji ciasta podobnego jak na makaron. Ciasto takie umieszcza się w ciepłym miejscu na około 24 godz, najczęściej ciasto takie na skutek nasiąknięcia  cukru pudru wilgocią staje się luźniejsze i aby nie nie było za luźne dodaje się jeszcze cukru pudru, ugniatając go ponownie.
 
 
Przepis na ciasto cukrowo-drożdżowe.
 
Na 1 kg cukru pudru daje się 10-15 dkg drożdży przetartych drewnianą łyżką.
Miesza się cierpliwie be dodawania wody do czasu uzyskania konsystencji ciasta.
Ciastem takim podkarmia się pszczoły pobudzająco na  wiosnę zamiast syropem.

Przepis na miody pitne.
       Rodzaje miodów pitnych najpopularniejszych.
1.      dwójniak- na 1 część miodu 1 część wody, dojrzewa 8-10 lat,
2.      trójniak-     1 część miodu i 2 części wody, dojrzewa 2-3 lata,
3.      czwórniak-  1 część miodu na 3 części wody, po fermentacji dojrzewają 6-8 miesięcy,
4.      piątak-  1 część miodu na 4części wody, nadaje się już do konsumpcji po 3 miesiącach.
 







 
 
Wróć do spisu treści | Wróć do menu głównego